Austria to kraj pełen kontrastów.

Widoczne jest to nie tylko w ukształtowaniu powierzchni tego państwa i w jego historii, ale również w jego tradycji kulinarnej. Kuchnia austriacka to z jednej strony wytworne dania, z których znane są największe miasta. Z drugiej strony to przysmaki, które serwowane są w mniejszych, górskich regionach. Ciekawymi przysmakami może się pochwalić Karyntia. Proste przepisy znane w tutejszej diecie sprawiają, że każdy może z lokalnych produktów wyczarować wspaniałe dania.

Jakie produkty cieszą się największym uznaniem na terenie tego kraju związkowego? Z jakimi przysmakami można się spotkać podczas wędrówek tutejszymi szlakami?
Kuchnia w tym kraju związkowym ma pewną specyfikę. Chętnie sięga się tu po lokalne przysmaki, doskonale widoczne są tu również wpływy włoskiej i słoweńskiej tradycji kulinarnej. Jakie specjały najczęściej pojawiają się w tutejszej diecie?


W gronie warzyw bardzo ważne miejsce zajmują szparagi. Podobnie jak w wielu innych regionach górskich stawia się tu jednak na proste przepisy i pożywne dania. Produkty z mąki, serów i nabiału są tu na bardziej popularne. W wielu daniach pojawiają się sery. Jednym z najsłynniejszych przysmaków są tu pierożki z serowym nadzieniem, ser pojawia się także jako dodatek do klusek. Innym specjałem Karyntii są wędliny, jak suszona szynka. Na terenach południowo-wschodniej Karyntii produkowane jest również wyśmienite salami, którego sława już dawno przekroczyła granice Austrii.


Bardziej wykwintnym specjałem jest produkowany w dolinie Moll kawior, który powstaje z ikry pstrągów. Dania rybne cieszą się zresztą wielkim uznaniem w dolinach rzek oraz w rejonie tak licznych tu jezior. Szczególnie popularne są sandacze i sumy, które podaje się z dodatkiem aromatycznych ziół.

Zdjęcie: